Silakan Kongsi Untuk Info Dan Panduan Bersama….. Khasiat Air Rebusan DAUN Durian Belanda Yang Ramai Tak Tahu…

Durian belanda ni selalunya dibuat jus. Rasanya bukan sahaja sedap dan menyegarkan, tapi daunnya pun banyak khasiat yang tersendiri. Air rebusan durian belanda dipercayai sangat baik untuk kesihatan rupanya. Banyak kajian yang telah dijalankan mengenai khasiat dan manfaat daun durian belanda ini.

Berikut antara kelebihannya;

 1. Mencegah Dan Mengubati Kanser
  Ambil 10 helai daun durian belanda yang sudah tua. Kemudian rebuslah dengan 3 gelas air. Biarkan sehingga mendidih dan surut sehingga menjadi segelas air sahaja. Minum dua kali sehari, selama dua minggu atau sehingga kanser yang dihidapi itu sembuh.
 2. Sakit Pinggang
  Ambillah 20 helai daun durian belanda. Kemudian rebus dengan sukatan 5 gelas air. Biarkan sehingga mendidih dan tinggal sebanyak 3 gelas sahaja. Setelah itu, minumlah ¾ gelas air rebusan tersebut sekali sehari.
 3. Menguatkan Daya Ketahanan Tubuh
  Khasiat daun durian belanda juga mampu menguatkan daya ketahanan tubuh. Ambil 5 helai daun durian belada. Rebus dengan sukatan 4 gelas air. Biarkan mendidih dan biarkan sehingga menjadi 1 gelas.Minumlah sehari sekali.
 4. Mengatasi Diabetis
  Untuk mengatasi diabetis atau penyakit kencing manis, minumlah air rebusan daun durian belanda sehingga kadar gula dalam darah anda betul-betul stabil. Khaisat daun durian belanda boleh menurunkan kadar gula dalam darah.
 5. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
  Hipertnesi atau penyakit darah tinggi merupakan salah satu faktor mengundang penyakit strok.Sekiranya anda sudah memiliki tanda-tanda penyakit tersebut,sebaiknya minum air rebusan daun durian belanda untuk menstabilkan tekanan darah anda.
 6. Mengatasi Buasir
  Untuk mengatasi masalah buasir, ambil 10 helai daun durian belanda tua. Kemudian rebus dengan 3 gelas air, didihkan sehingga menjadi 1 gelas. Setelah suam, minumlah sekali sehari sehingga penyakit buasir sembuh.
 7. Mengubati Sakit Urat/Saraf
  Khasiat daun durian belanda dapat membantu mengubati sakit urat atau sakit saraf.Rebus 10 helai daun durian belanda tua, tetapi warnanya masih hijau pekat. Cuci bersih dan setelah itu rebus dengan sukatan 2 gelas air, didihkan biarkan menjadi 1 gelas. Minumlah dua kali sehari, pagi dan petang untuk mendapatkan khasiat sebenarnya..

Silakan SHARE, semoga bermanfaat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *