Setengah Orang Lebih Suka Makan Dengan Menggunakan Tangan. Cuba Cara Ini Untuk Menghilangkan Bau Makanan Yang Melekat Ditangan

Mana lagi best, makan pakai tangan atau sudu? Sudah pasti la pakai tangan kan..tambah pula kalau ada gulai ayam, sambal belacan dan ulam-ulaman memang tak la nak guna sudu garpu. Tapi, selalunya mesti akan tinggalkan ‘kenangan’ selepas kenyang makan. Samapikan kawan kat sebelah pun boleh tahu kita makan apa tengah hari tadi. Walaupun dah basuh beria-ria dengan sabun tadi tapi bau masih melekat. Paling teruk bila kita cuba nak sorok bau tu dengan letak losyen atau pewangi, bukannya hilang pun malah bertambah teruk baunya. Okay, disini kami ingin konsgikan dengan anda semua cara cepat untuk hilangkan bau yang melekat pada tangan.

  1. Gula ; Ambil satu sudu gula kemudian gosokkan pada kedua-dua belah tapak tangan selama 3 minit. Bilas dengan air seperti biasa. Bau hilang tangan pun jadi lembut tau.
  1. Cuka ; Sediakan 2 sudu cuka dan gosokkan pada tangan, bilas dengan air biasa kemudian cuci semula tangan dengan sabun.
  1. Limau ; Ambil sepotong limau nipis ataupun lemon dan gosok pada tangan yang berbau tadi, bilas dengan air kemudian cuci semula dengan sabun. Pasti hilang terus bau.
  1. Garam ; Ambil satu sudu garam dan gosokkan pada tangan kemudian bilas dengan air seperti biasa.
  1. Daun Selasih ; Gosokkan 2 hingga 3 helai daun selasih pada keseluruhan tangan dan juga dicelah-celahan jari anda, selepas diyakini hilang semua bau cuci tangan dengan air seperti biasa.

Jadi lepas ni boleh la makan gunakan tangan tanpa rasa was-was lagi. Pada yang bekerja dipejabat tu boleh spare kan gula atau garam je dalam laci, nanti boleh guna untuk cuci tangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *