Bekalan Dalam Menuju Alam Barzakh

Buat teman-teman yang terutamanya sudah mencapai usia 40 tahun, 50 tahun serta 60 tahun dan ke atas. Ini ada beberapa nasihat yang baik dan boleh dipraktikkan. Lakukannya demi kehidupan yang lebih baik.

1- Nasihat Pertama ; Cubalah mendapatkan urutan urat saraf sekurang-kurangnya 7 kali dalam setahun untuk melancarkan perjalanan darah. Meskipun kita tidak mengalami kesakitan pada saraf.

2- Nasihat Kedua ; Perbanyakkan minum air kosong kerana kebanyakan penyakit berpunca daripada kurangnya air di dalam badan.

3- Nasihat Ketiga ; Cuba lakukan senaman walaupun hanya berjalan kaki dan menaiki tangga.

4- Nasihat Keempat ; Kurangkan kuantiti makanan kerana semakin banyak kita mengambil makanan semakin cepat kita akan mendapat penyakit.

5- Nasihat Kelima ; Jauhi kemarahan atau kegusaran. Belajar melupakan perkara-perkara yang remeh-temeh.

6- Nasihat Keenam ; Makanlah makanan berkhasiat. Dalam usia lingkungan ini, berbagai penyakit akan hadir. Ingatlah orang yang tersayang. Duit dan harta boleh di cari tetapi jika tanpa kesihatan yang baik, duit yang banyak tiada maknanya.

7- Nasihat Ketujuh ; Buangkan sifat marah serta dendam terhadap sesiapa pun. Tempuhi kehidupan ini dengan seadanya dan dengan rasa tenang serta gembira.

8- Nasihat Kelapan ; Banyakkan bergurau senda bersama keluarga dan rakan taulan. Kurangkan tekanan dalam kehidupan dan nikmatilah hidup bergaul dengan semua orang.

9- Nasihat Kesembilan ; Lebihkan masa untuk duduk mengadap Allah S.W.T kerana kita telah mula menuju kepada-Nya.

10- Nasihat Kesepuluh ; Bersedekahlah, berzakatlah dan berinfaqlah sebahagian harta kita ke jalan fisabilillah agar saham-saham ini berupaya membantu kita di Akhirat kelak. Insyaa Allah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *