5 Manfaat Labu Kuning Kepada Kesihatan Kita Yang Ramai Terlepas Pandang.

Labu kuning boleh dikatakan salah satu sayuran yang kurang mendapat sambutan pada zaman sekarang. Tak ramai orang yang menggemari sayuran ini termasuklah kanak-kanak. Sayur labu kuning sebenarnya kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral malah ianya juga sangat rendah kalori. Berikut adalah manfaat lain yang boleh didapati dalam sebiji labu kuning. Yang pasti memberi 1001 kebaikan untuk tubuh badan kita.

Mencegah Penuaan ; Labu mempunyai beta karoten yang sangat tinggi, iaitu antioksidan yang sangat baik untuk mencegah radiasi. Makanan yang kaya dengan beta karoten ini akan membantu anda menjaga keremajaan kulit. Selain menjadikan anda awet muda, labu kuning juga dapat mencegah kanser dan melegakan asma.

Menurunkan Tekanan Darah ; Kandungan kalium yang terdapat dalam sebiji labu kuning dapat menurunkan tekanan darah dalam badan anda. Selain natrium, kalium juga penting untuk badan. Antara makanan lain yang mempunyai kandungan kalium yang tinggi adalah nenas, tomato, limau, bayam dan pisang.

Meningkatkan Kesuburan ; Menurut kajian, kandungan beta karoten yang terdapat dalam labu kuning jika dimakan akan diubah menjadi vitamin A di dalam badan akan menigkatkan kesuburan. Kepada ibu-ibu yang sedang hamil dan menyusu bayi juga sangat bagus jika mengamalkan labu kuning ini.

Baik Untuk Prostat ; Selain isinya yang kuning keemasan itu, biji labu juga mempunyai khasiatnya tersendiri. Kandungan phytosterols dalam biji labu baik untuk menjaga kesihatan prostat. Kaum lelaki dinasihatkan mengambil sekurang-kurangnya 28 gram biji labu sebanyak tiga kali seminggu.

Menurunkan Berat Badan ; Labu kuning adalah sejenis sayuran yang kaya dengan serat jadi ia akan membuatkan anda merasa kenyang dalam tempoh yang lebih lama. Secara automatik akan membuatkan selera makan anda berkurangan dan mengelakkan kegemukkan. Rugikan pada sesiapa yang tak makan labu kuning. Jadi mulai dari harini amalkan selalu makan labu untuk manfaatkan segala khasiat yang terdapat didalamnya. Bukan setakat buat masak lemak sahaja buat lepat labu pun sedap tau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *